Microsoft VR-lasit - tehostettu todellisuus

Microsoft virtuaalilasit eli silmikot

Microsoft panostaa jatkossa myös tehostettuun todellisuuteen Windows-päivitysten sekä uuden silmikkomalliston avulla. Microsoftin tulevat älylasit eli silmikot, vai VR-lasit(?) eivät kuulemma vaadi juuri vääntöä laitteeltasi. Niiden nimitys herättää hieman ihmetystä mutta alkuihmetyksen jälkeen toteamme, että kyseessä ovat virtuaalilasit eli VR-lasit.

Microsoft lupasi VR-lasit markkinoille 2017

Microsoftin Acer vr-lasit eli virtuaalilasit

Acerin VR-lasit Microsoftille

Laite- ja ohjelmistovalmistaja Microsoft kertoi vuonna 2016, että tämä vuosi (2017) tulisi olemaan päähän puettavia tehostettua todellisuutta tarjoavia silmikoita varten. Silmikot on tarkoitus julkaista näiltä laitevalmistajilta:

  • Acer
  • Asus
  • Dell
  • HP
  • Lenovo

Microsoft kertoi myös, mitä VR-lasien kanssa yhteensopivilta tietokoneilta tarvitaan. The Next Web totesi, että vaatimukset eivät ole kovat. Riittää, että VR-laseihin liitetyn tietokoneen mukana on tuoreen Kaby Lake -sukupolven Intel Mobile Core i5 -suoritin sekä 8 gigatavua työmuistia (ram).

Kärsiikö laatu?

Microsoft ilmoitti, ettei tietokoneessa edellytetä erillistä näytönohjainta sen silmikkoja varten, vaan esimerkiksi yhdysrakenteinen näytönohjain kelpaa tukemaan Microsoftin VR-laseja. Eli vähimmillään Intel HD Graphics 620 (GT2) riittää, mikä on erikoista. Riittääkö Microsoftin VR-lasien eli silmikoiden laatu?

Vähäinen rautavaatimus tarkoittaa toki edullista hintaa silmikoilta. Mutta silti ei voi olla miettimättä lasien laatua. Eli onko tietokonegrafiikan kuvanlaatu Microsoftin tuotteen kanssa samaa tasoa kuin kalliimpien kilpailijoiden VR-lasit tarjoavat.

Ei virtuaalitodellisuus vaan tehostettu todellisuus

Vaikka nimitämme laseja mielivaltaisesti virtuaalilaseiksi, ei Microsoft halua puhua sillä nimellä. Eli pelkästään virtuaalitodellisuudesta, jossa grafiikka on kokonaan tietokoneella luotu, ei ole kyse. Sen sijaan Microsoft haluaa satsata sisältöön, jossa yhdistyvät todellinen ja keinotekoinen näkymä. Microsoft puhuu konseptista “mixed reality” nimityksellä. Suomeksi “mixed reality” on käännetty muotoon tehostettu todellisuus. On jännä nähdä, ottaako todellisuuden tehostus tuulta alleen Microsoftin myötä.

Kaiken tämän kehittelyn taustalla on Windows 10 saapunut ilmainen päivitys nimeltä Creators Update. Sen avulla Microsoft lupaa omille asiakkailleen yli 20 000 tehostettua todellisuutta hyödyntävää sovellusta sekä 360 asteen videoita saataville sen omaan Movies & TV sovellukselle. Jatkossa Microsoftin käyttäjät pystyvät vetämään myös kolmiulotteisia esineitä verkosta osaksi omaa fyysistä maailmaansa, Microsoft Edge -selaimen avulla.

Elämme jänniä aikoja – lue Gadgetin blogista lisää jännittävistä aiheista!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *