Löydä paras sykemittari juuri sinulle – opas vertailuun

Sykemittareista puhuttaessa eri laitteet voidaan itse asiassa jaotella kolmeen pääkategoriaan:

Sykemittarit

Rannetietokoneet

Aktiivisuusrannekkeet

Minkä sykemittarin valitsisin?

Urheiluharrastajan ei toden totta tarvitse nykypäivänä tyytyä kapeaan sykemittari- ja rannetietokonevalikoimaan – aktiivisuusrannekkeita unohtamatta. Valmistajia on useampia ja valikoimaa löytyy runsaasti kaikenlaiseen käyttöön, kaikissa mahdollisissa hintaluokista muutamasta kympistä aina noin tuhanteen euroon saakka.

Mikä on sykemittari?

Sykemittari on yleensä ranteessa pidettävä, urheilusuorituksen aikana käytettävä laite, joka mittaa sydämensykettä. Useimmissa sykemittareissa käyttäjä voi asettaa raja-arvot sykkeen ylä- ja alarajalle. Mikäli käyttäjän sydämensyke ei pysy määritellyissä rajoissa, laite hälyttää. Yleensä sydämensykettä mitataan langattomasti rinnalle asetettavalla sykevyöllä, mutta nykyään yhä useampi sykemittari lukee sykkeen optisesti suoraan ranteesta. Sähköimpulsseja mittaava sykevyö on tietenkin tarkempi, mutta käytännössä normaaliin harjoitteluun rannemittaus on riittävän tarkka.

Sykemittarit

Sykemittareita on ollut markkinoilla jo 1980-luvun alusta lähtien. Uranuurtaja alalla on ollut suomalainen Polar, joka julkaisi maailman ensimmäisen langattoman sykemittarin jo 1982! Nykyään puhtaasti sykkeen mittaukseen tarkoitettuja laitteita on vanhoilla tunnetuilla valmistajilla enää varsin vähän, eikä esim. Polarin mallistosta löydy enää ainuttakaan ainoastaan sykkeen mittaukseen tarkoitettua laitetta vaan ne ovat lähempänä tai jo käytännössäkin rannetietokoneita. Sykemittarien hintataso on varsin maltillinen, ja hyvän laitteen saa jo muutamalla kympillä eikä niistä käytännössä enempää kannatakaan maksaa.

Luokka: Sykemittarit
hintaluokka: €-€€
Suositellut mallit: Magellan Echo, Beurer PM25

Rannetietokoneet

Alun perin rannetietokoneissa ei välttämättä ollut sykemittaustoimintoa, vaan muita aktiiviseen ulkoiluun kuten vuorikiipeilyyn tai patikointiin räätälöityjä toimintoja barometrista kompassiin. Nykyään kuitenkin on jo vaikea löytää rannetietokonetta, jossa sykkeenmittausta ei olisi. Kuten sanottua, tällä hetkellä suurin osa varsinkin kalliimmista sykemittareista ovat jo itse asiassa puhdasverisia rannetietokoneita, joissa on mm. GPS/GLONASS -paikannusominaisuudet ja joihin voi ladata erilaisia ohjelmia tai vaikkapa itseään miellyttävän kellotaulun. Luonnollisesti kellot ovat yhdistettävissä kännykkään ja näin niitä onkin tarkoitettu käytettävän.

Luokka: Rannetietokoneet
Hintaluokka: €€€€-€€€€€
Suositellut mallit: Garmin Fenix 5, Suunto Spartan, Polar A800.

Aktiivisuusrannekkeet

Voisi sanoa, että aktiivisuusranneke on nykyään vienyt jalansijaa sykemittareilta alemmissa hintaluokissa. Ne sisältävät harvoin GPS:ää tai muita vastaavia edistyksellisimpiä toimintoja, mutta vastineeksi ne patistavat käyttäjäänsä aktiiviseen liikkumiseen aktiivuustoimintojen, ranteesta mitattavan sykkeen ja harrastelijaliikkujalle räätälöityjen muiden toimintojen kuten kalorilaskurin kanssa.

Luokka: Aktiivisuusrannekkeet
Hintaluokka €€-€€€
Suositellut mallit: Fitbit Charge 2, Polar A360, Garmin Vivosmart

Kannattaako valita sykemittari, rannetietokone vai aktiivisuusranneke?

Tässä vaiheessa kannattaa esittää itselle suora jatkokysymys: paljonko olen valmis laittamaan rahaa likoon? Lähtökohtaisesti sykemittarin saa alle 100 eurolla, aktiivisuurannekkeesta pitää pulittaa 100-250 euroa ja rannetietokoneesta 350-1000 euroa. Sykemittarin käyttömahdollisuudet ovat varsin rajattuja: harjoituksen aikana sykkeen mittausta ja muutoin lähinnä rannekellon (yleensä varsin rumana) korvikkeena toimimista.

Aktiivisuusrannekkeessa taas ei alemmissa hintaluokissa ole välttämättä näyttöä tai kellotaulua laisinkaan, kun taas kalliimpien mallien kanssa voi jopa lukea sähköpostinsa. Rannekkeet ovat kuitenkin usein varsin feminiinisen näköisiä  – tai vähintään muovisen oloisia – eikä niitä yleensä käytetä kovin aktiivisen tai vakavan urheiluharrastuksen tukena, vaan lähinnä fyysisen aktiviisuuden kehittämiseen tai painonpudotukseen.

Rannetietokoneet taas ovat selkeästi kalliimpia ja lähtökohtaisesti myös näyttävät sellaisilta – materiaalivaihtoehtoja löytyy safiirilasiin ja titaaniin saakka. Ladattavien ohjelmien vuoksi ominaisuudet eivät lopu kesken ja rannetietokoneita voikin käyttää äärimmäisen vaativaan ja tavoittelliseen treenaamiseen. Rannetietokoneet ovat kokonsa puolesta varsin massiivisia, joten pienessä ranteessa ne eivät välttämättä ole parhaimmillaan, mutta nykyään myös naiskäyttäjiä on alettu muistaa omilla, kooltaan lievästi sirommilla malleilla.

Usein kysytyt kysymykset

Mikä on paras sykemittari ilman vyötä?

Sykkeen mittaus tapahtuu optisesti ja optiikan laatu on tietenkin sidoksissa hintatasoon – suosittelisimme siis joko Garmin Fenix 5 -tuoteperhettä tai Suunto Spartanin HR -malleja.

Paras sykemittari pyöräilijälle - katso täältä suositukset

Paras sykemittari pyöräilyyn?

Garmin ja Polar ovat panostaneet jo vuosien ajan erittäin laadukkaiden pyöräilyyn tarkoitettujen sykemittarien tai oikeammin pyöräilytietokoneiden kehittämiseen. Garminin tuotesarja kantaa nimeä Edge ja Polar taas tuottaa M- ja V -tuotesarjoja. Mikäli omistat ja käytät jo jomman kumman valmistajan muita tuotteita niin suosittelisimme hankkimaan saman valmistajan pyöräilytietokoneen, näin näet tilastosi aina samasta paikasta.

Paras sykemittari juoksuun - lue opas sykemittarin valintaan

Paras sykemittari juoksijalle?

Garmin ja Suunto ovat molemmat laatuvalmistajia, mutta tässä tapauksessa suosittelisimme Polarin huippumalleja, koska ne on suunniteltu 100% nimenomaan aktiivi- ja kilpaurheilijoille, Garminin ja Suunnon ollessa enemmän kaikkea-kaikille -tyyppisiä tuotteita.

Paras sykemittari juoksuun on näkemyksemme mukaan Polar V800, joka ei ulkonäöllisesti pysty kilpailemaan em. valmistajien tuotteiden kanssa, mutta tuo eniten tarkkaa tietoa sitä todella tarvitseville.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *