Varjo logo

Varjon 20/20 Headset – laajennettu todellisuus entistä paremmalla laadulla

Suomalainen uusi startup Varjo aikoo tuoda markkinoille lähes 60 kertaa paremmat VR/AR-lasit kuin mitä Oculus Riftillä tai HTC Vivellä on tarjota. Varjon “20/20” Headset on 70 megapikselin resoluutiolla varustettu lisättyä todellisuutta tarjoava vimpain. Kyseessä siis ns. AR-lasit, jonka termi viittaa englanninkieliseen “augmented reality” (lyhenne AR) käsitteeseen.

Kotimainen Varjo on 19 henkilön yritys, joka ponnistaa Nokian ja Microsoftin raunioista eli yrityksen on perustanut joukko entisiä Nokian ja Microsoftin työntekijöitä. Varjon perustaja ja toimitusjohtaja on Urho Konttori.

Laajennetun todellisuuden lasit yrityksille

Erityisesti Varjo aikoo suunnata huippuluokan AR-laitteensa yrityksille. Sen virtuaali-/laajennetun todellisuuden lasit ovat yhteensopivat Valven Steamin kanssa, jossa kaikkea Viven sisältöä jaetaan. Varjon AR-lasit lupaaavat siis 70 megapikselin resoluution, joka on huomattavasti enemmän kuin muiden markkinoilla virtuaalilaseja tarjoavien laitteiden resoluutiot. Esimerkiksi Oculus Rift tarjoaa n. 2,5 megapikseliä tällä hetkellä.

 • Varjo aikoo tehdä myös edulliset AR-lasit kuluttajille
 • Demo Varjon augmented reality laitteen tarkkuudesta

  Esimerkki Varjon “20/20” headsetin kuvakaappauksista

  Kuluttajat huomioidaan

  VR-lasit myös kuluttajille

  Varjo aikoo julkaista myös virtuaalilasit kuluttajille. Luonnollisesti “20/20” laite tulee olemaan kukkarolle kallis sen huipputekniikan ansiosta. Näin ollen se on luonnollista suunnata yrityksille, kun taas kuluttajille tarkoitetut laitteet maksavat jotain 500 ja 800 euron väliltä, kuten Riftin ja Viven vastaavat.

  20/20 VR-näyttö

  Varjo nimittää teknologiaansa “Bionic Display” nimikkeellä. Tekniikka saa inspiraationsa ihmisen silmästä. “Bionic Display silmä” näkee näkökentän keskellä karkeasti ottaen 100 pikseliä per aste, kun taas ihmissilmä näkee vain yhden pikselin kyseisellä alueella. Varjo yrittää kopioida ihmissilmän toimivuutta kahden näytön yhdistelmällä: toinen esittää kontekstin ja micro OLED -näyttö tarjoaa tarkennuksen.

  Varjo “20/20” on suunnattu etenkin arkkitehtuuriin, kiinteistöalaan, 3D-suunnitteluun, simulaattoriharjoitteluun ja mukaansatempaavaa viihdettä tarjoaviin toimialoihin. 20/20-tekniikka hyödyntää Varjon sanoin “videon kautta katselu” -teknologiaa, joka hyödyntää laitteessa sisällä olevan kameran nappaamaa reaaliaikaista videokuvaa käyttäjän edestä. Sen avulla laite sopii hyvin virtuaalimaailman tai laajennetun todellisuuden esittämistä varten.

  Matkalla kohti 220 megapikselin VR-laseja

  Aikaisemmin tänä vuonna Nvidian VR-strategian johtaja Jason Paul arvioi, että 220 megapikselin VR-laitteiden saavuttamiseen menee vielä 20 vuotta. Kyseinen megapikselimäärä olisi ihmissilmän tarkkuutta vastaava. Varjon kunnianhimoinen 70 megapikselin tavoite vie nykyteknologian paljon lähemmäksi tavoitetta. Ja suurta maalia ei tarvitse odotella vuosikymmeniä. Toivotaan, että kotimainen Varjo pääsee tavoitteeseen ja entistä lähemmäksi 220 megapikselin haamurajaa.

  Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *